Pages

Ads 468x60px

Tuesday, January 31, 2012

Meedia Maania TOP 10 - Parimad bassimängijad

Bassistid - ansamblites mitte just kõige silmatorkavamal kohal ja tavalisele kuulajale ei ole vahest üldse midagi aru saada, et ta midagi mängiks. Been there, done that.
Küll aga on nad väga tähtsal kohal kui jutt käib bändis mängimisest ning kui tahad ikka korraliku bändi teha, siis ilma bassita hakkama ei saa. Bassistid on need inimesed, kes aitavad hoida loo meloodia ja groove'i paigas ning annavad trummirütmile võlu juurde.
Et austada bassimängijaid üle maailma, otsustasin kokku panna kümme paremat. Nemad on silma paistnud rohkematega funktsioonidega, kui ainult nendega, mis on ülal välja toodud... neis on 200% filtreerimata badassness'i. Alustagem.

10. Nate Mendel
Nate Mendel on viimaste aastaste ühe kuulsama rokkansambli Foo Fighters bassimees. Tema medikaga mängimise stiil ei pruugi kõiki kõita, kuid kui albumite pealt teda hoolikamalt kuulata, peab tõdema, et tegemist on väga heade rütmisektsioonidega.
Kuula näiteks:




9. Jack Bruce
Vanahärra isiklikult - psühhideelse roki guru Cream bassimängija/vokaal. Vähe sellest, et ta on paljude klassikaliste rokklugude kirjutaja ("Sunshine Of Your Love" for starters), on ta oma pilliga väga õnnestunud jazz-, klassika- ja ladinamuusika alal. Kindlasti on inimesi, kes arvavad, et ta väärib kõrgemat kohta kui see kuid nagu ütlesin - tegemist on isikliku arvamusega.







8. Lemmy Kilmister
Kui oleks tegemist TOP 10'ga teemal "Who's the most badass?" siis esimesel ja ainukesel kohal oleks Lemmy. Tema põskhabe, rickenbackeri basskitarr, vanakooli rokkari välimus ja marshalli võimud laval vastu säramas on ühed sõnad paljudest, mis iseloomustavad seda thrash metali lõvi. 1975. aastal Motörheadi asutanud narkotse kõmmutav noor naistemees tuli ning näitas, kuidas peab heavy olema. Tema mõjutas kümmekond aastat hiljem juba selliseid tol ajal poisikeste bände nagu Metallica, Slayer, Megadeth või Anthrax. Ühesõnaga - poleks teda, poleks ka suurt nelikut.
Kuula näiteks:






7. Les Claypool
Ameerika ansambli Primus bassimees ja laulja - Les on kõige paremini tuntud nii enda slapping (käega bassikeelte löömine) kui bending (keelte painutamine/venitamine) mängustiili pärast. Mees on oma riietega juba piisavalt hull, et tähelepanu võita. Rääkimata siis veel bassiga mängimisest.
Kuula näiteks:









6. Cliff Burton
Ennist rääkisin Lemmy'st ja tema mõjutusest thrash muusikale? Meet Cliff Burton.
Cliff oli ansambli Metallica esimene bassimängija. James Hetfield ja Lars Ulrich leidsid ta San Fransisco kohalikust baarist esinemas ning kui nad kuulasid tema bassil mängimist, teadsid nad, et ta on õige inimene Metallicale. Enda aja jooksul lindistas Metallica koos Cliffiga albumid "Kill 'Em All", "Ride The Lightning" ja "Master Of Puppets". Tema kiire sõrmitsemine ja distortion-tüüpi bassisound pööras paari aasta jooksul tuhanded fännid põõrdesse.
Kahjuks ei jätkunud tema tähelendu kauaks, kuna 1986. aastal Rootsis tuuritades tegi bändi tuuribuss avarii, mille tagajärel Cliff suri kohapeal.
Kuula näiteks:

5. Geddy Lee
Pean tõdema, pole olnud kunagi väga suur Rushi kuulaja kuid kuna ma Jack Bruce'iga juba selle tembu tegin, et jätsin ta 9ndale kohale, siis lihtsalt üldrahvusliku arvamust järgides panin Geddy Lee 5ndale.
Kuula näiteks:
Geddy Lee amazing bass solo











4. Paul McCartney
Tegemist on siiski biitliga ja väga õnnestunud muusikuga ning juba legend temast väärib (vähemalt) 4ndat kohta nimekirjas. Here's to you, Paulie.
Kuula näiteks:
Ükskõik missugune lugu biitlite poolt












3. John Paul Jones
Hämmastav isik. Tegemist on Led Zeppelini bassistiga, kes on ka peale selle ka väga mitmekülgne multi-instrumentalist. Tema arsenali kuulub veel näiteks koto (Jaapani keelpill), lap steel kitarr, autoharp, viiul, ukulele, tšello jne. Ta on innustanud väga paljusid bassimängijaid (näiteks Geddy Lee?) ning praegu, 66. aastasena, rokib ta siiamaani Dave Grohli ja Josh Hommega ansamblis Them Crooked Vultures. Müts maha.










2. Michael "Flea" Balzary
Peale selle, et tegemist on täiesti arust ära tegelasega, on Flea ansamblis Red Hot Chili Peppers rokkinud ligi 30 aastat ning näidanud selle aja sees kõikidele bassigroove'idele koha kätte. Muusikaliselt hariduselt hoopis tuubamängija, hakkas jazzi innustustega Flea bassi mängima, kui vana sõber Hillel Slovak (esialgne Chilide kitarrist, R.I.P.) näitas talle esimesed käigud ette. Aastatega hakkas tal ilmnema temale tänani omane mängimisstiil, mis on hübriid agressiivsest punk rock'i kiirusest ja slappimisest. Kuna edasine on ajalugu, siis...
...kuula näiteks:
 Flea ja Chadi hullumeelset jam'i.


JA ESIMENE KOHT...!
1. John Entwistle
Daamid ja härrad, saage tuttavaks rokkajaloo ühe suurkujuga. John Entwistle on legendaarse rokkansambli ja ühe mu isikliku lemmikansambli The Who bassimängija. Sündinud 9. oktoobril 1944, John liitus Pete Townshendi ja Roger Daltrey ühise ansambliga, kuhu hiljem lisandus ka Keith Moon. Sellest nelikust sai hiljem The Who. Entwistle'i üheks põhilisemaks faktiks on näiteks see, et ta suutis lindile jäädvustada kõige esimene basskitarri soolo ("My Generation"). Loomulikult lisandub sellele veel hunnik teisi vingeid tegevusi, mida ta elu jooksul teinud on aga neid ei jõua kõiki kirja panna. 
Kahjuks aga John Entwistle'i tänapäeval meie hulgas ei ole, kuna ta suri 2002. aasta 27. juunil Las Vegase hotellitoas kokaiinist tingituna südameatakki. 
Igastahes ma usun, et tema mõju bassikitarrile ja kogu rokkmuusikale on päris tugeva jälje jätnud, mistõttu ta on igatahes 1. koha vääriline.
Kuula näiteks:

No comments:

Post a Comment